press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/7

ARCHITECTURE

MEDITATION HALL AT
bHOPAL

BHOPAL

The new Dhammahall was strategically placed next to the old one keeping in mind the existing building connections, pathways, sun and wind directions. The new built form’s aim was to cut the harsh sun on the walls and openings by taking the openings on the floor level, creating cavity walls and making deep windows. The water body on the west aids in evaporative cooling and the positioning of walls in the teacher's entry side forms a funnel to catch more wind. The North and South side are the longer sides of the hall to cut the heat gain at least from the north side. Also the Dhamahall has to have the highest plinth on site. So we try and use that to our advantage. The space is made as distraction free but as cool, comfortable and efficiently dark as possible for a wholesome meditation experience.