Graphic Red 2-min
Graphic Red 2-min

press to zoom
A-min
A-min

press to zoom
B-min
B-min

press to zoom
Graphic Red 2-min
Graphic Red 2-min

press to zoom
1/5

Architectural Design

VATSALYAM HOUSE 

AHMEDABAD, GUJARAT

The home for two scientist-engineers and their son was designed on the basic foundation of Vastu where the requirement was to have a house as open and free as possible. The house invites you inside a short volume after you climb a series of steps amidst a green patch. The ground floor of the house which consists of the living area, dining and kitchen are all open and connected. They are divided by soft elements like a metal staircase if at all. The Vastu principle of having a nine grid house is incorporated but the central space of the house which houses the double volume living space is rotated by almost forty five degrees so the rigid 9 grid plan is not experienced at all. The dining space too is a double volume space. The staircase and its connecting bridges breaks the double volume at certain places. The other end of the house consists of a guest bedroom, bathroom and a formal living room. A verandah on the east corner of the house connects it to the green area outside the house. Openings of different sizes at different levels connects the inside to the outside. The first floor consists of two master bedrooms - one for the clients and the other for their son. Each one is carefully curated to match the inhabitants needs and wishes.